Kaip atpažinti termo medieną ir jos kokybę?

Jau keletą mėnesių su jumis analizuojame protingas medžiagas ir sprendimus. Jei prisimenate, taip mes jas ir juos vadiname todėl, kad jie padeda tausoti gamtą ir kartu sprendžia nemažai kitų kasdienybės problemų.  Vis dėlto klausimas, kaip atpažinti ar medžiaga „protinga“, t. y. tausojanti aplinką, ar ne, dar atviras ir opus, nes nėra ryškių matų, kriterijų.

Šiandienos straipsnį skirsime vienai iš paradoksaliausių medžiagų – medienai. Viena vertus, mes žvelgiame į ją, kaip į gamtos išteklių ir pasaulinė situacija byloja apie tai, kad ji yra išnaudojama greičiau nei spėja atsinaujinti. Kita vertus, ta pati mediena tik termiškai apdorota jau gali būti priskiriama „protingų“ medžiagų grupei, nes ji leidžia tausoti gamtą.

Tačiau, kaip atpažinti, jog termo mediena ir yra termo mediena, o jei yra, tai ar ji kokybiška? Tik pažiūrėjus ar pavarčius rankose sudėtinga tai suprasti, ypač, jei su tuo susiduriate pirmą kartą. Pirmiausia, termiškai apdoroto mediena yra tamsesnė ir gerokai lengvesnė nei įprasta mediena. Ji turi specifinį (degintos medienos) kvapą, o vidinė struktūra yra labai pakitusi. Pasikeičia medienos tankis,  struktūra ir spalva, kurie yra tolygūs per visą pjūvį (tiek skersinį, tiek ilginį). Be to, gerai ir tinkamai apdorotos termo medienos struktūra turi mažą porėtumą, yra tvirta (neina suspausti kaip kempinės) ir turi labai nedaug vidinių tuštumų.

Taigi, aukščiau išvardinti kriterijai Jums padės įvertinti ir atpažinti ar mediena, kurią norite įsigyti yra termiškai apdorota. Tačiau tuomet turėtų kilti natūralus klausimas, ar ši mediena – kokybiška.  Termo medienos, kaip ir bet kurios kitos medienos ar kurio kito produkto, paslaugos kokybę paprastai nurodo sertifikatai.

Šių sertifikatų yra įvairių, tarp jų gali pasitaikyti ir netikrų, nebegaliojančių ir pan. Todėl vedliu po sertifikavimo džiungles pasirinkome termo medienos lyderį – Lunawood.  Tai kompanija, kuri termiškai apdoroja bene didžiausius medienos kiekius pasaulyje ir yra pavyzdys kalbant apie kokybę.  Trumpai apžvelgsime, kas sertifikuoja jos veiklą ir kokie dokumentai byloja apie aukščiausias produkto savybes.

Kokybė turi prasidėti nuo pirmųjų produkto gamybos žingsnių. Todėl labai svarbu žinoti iš kokių miškų yra atvežama mediena apdorojimui. Apie tai turėtų papasakoti PEFC™ ženkliukas. Jis rodo, kad mediena yra atgabenta iš sertifikuoto miško bei termiškai apdorota Suomijoje. PEFC™ atliekamas sertifikavimas liudija, jog miškų tvarkymas atitinka nustatytus tvaraus ir daugiatikslio ūkininkavimo miškuose kriterijus, parodo ūkinės veiklos pagrįstumą ir esamą miškų bei jų gamtinės įvairovės būklę.

Kitas svarbus ir objektyvus kokybės sertifikatas – KOMO® . Jis liudija patikimumą, nepriklausomą trečios šalies priežiūrą ir statybos normų laikymąsi. Užsakovui jis garantuoja patikimumą ir tai, kad rizika minimali arba jos iš viso nereikia bijoti.

Dar vienas BRE sertifikatas liudija termo medienos atsparumą pelėsiams ir, pavyzdžiui, lauko dailylenčių gyvavimo laiką iki 30 metų, jei bus laikomasi gamintojo pateiktų instrukcijų ir geriausios praktikos statybų principų.


Pirkdami termo medienos gaminius taip pat pasižiūrėkite, ar jie turi europietišką CE sertifikavimą. CE ženklas rodo, jog gaminys atitinka esminius Europos normų reikalavimus dėl sveikatos, naudojimo saugos ir aplinkos apsaugos.  Panašias vertes ir tai, kad produktas ekologiškas, nurodo ir ženklas Nordic Ecolabel. Skirtumas tik toks, jog jis yra suteikiamas Šiaurės šalių produktams. Lunawood šį įvertinimą gavo už tai, kad jos produktuose nėra naudojamos cheminės medžiagos, o visos termo medienos savybės išgaunamos naudojant tik vandens garus ir aukštą temperatūrą. Tai taip byloja, jog produktas nėra pavojingas ir aplinkai, yra perdirbamas ir gali būti deginamos be specialių atsargumo priemonių.