Inkarai – kas tai ir kam jie naudojami

Paprastai buityje ir kasdienoje žodis „inkaras“ mums asocijuojasi su laivais, t. y. sunkiais objektais, kurie skirti pritvirtinti laivą prie kranto arba upės, ežero dugno. Esminis inkaro veikimo principas paprastas – jis priešinasi jėgai, kuri verčia judėti laivą. Panašią funkciją atlieka namų apdailoje ir statyboje naudojami inkarai. Inkaras yra tvirtinimo elementas, turintis specialią dalį, kuri užfiksuoja varžtą sienoje išgręžtoje skylėje – sukant  varžtą  galutinė inkaro dalis išsiskleidžia, įsitvirtina ir nebeleidžia varžto ištraukti.

Galime teigti, kad ir kiti tvirtinimo elementai, kurie naudojami  atliekant statybos, apdailos ar remonto darbus yra skirti „priešintis jėgai“. Pavyzdžiui, apie vinis, medsraigčius, kurie padeda sutvirtinti medienos gaminius ir išlaikyti atitinkamas apkrovas mes rašėme straipsniuose „Ilgaamžis tvirtinimo sprendimas – nerūdijančio plieno medsraigčiai„, „Nematomi medienos tvirtinimo elementai – estetiškam vaizdui„. Vis dėlto, jei kalbėtume apie medienos tvirtinimą ne tarpusavyje, o prie kietesnių medžiagų, jau reikėtų ne ko kito, o būtent šiuolaikinio, efektyvaus tvirtinimo būdo – inkarų.

Inkarų, kurie skirti medžiagas tvirtinti prie betono, akmens ar plytų gali būti įvairių – kalamų, veržlinių, pleištinių, šerdinių ir kt. Daug kas priklauso ir nuo to, ką tvirtiname. Štai tvirtinant medienos gaminius, reikėtų naudoti specialius tam skirtus inkarus. Geriausiai, jei jie, skirti medinio karkaso konstrukcijoms tvirtinti prie betoninio, mūrinio ar akytojo betono pagrindo, būtų pagaminti iš cinkuoto plieno ir tiktų ne tik  termo, tropinei, maumedžio medienai, kietmedžiui, bet ir kitoms rūšims. Beje, ieškokite tokių inkarų, kurių kaiščiai būtų iš atsparaus ir aplinkai draugiško perdirbto polipropileno ir būtų atsparūs ugniai. Dar geriau, jei jie bus techniškai atestuoti, tuomet tikrai galite būti tikri įsigyją patvarią, kokybišką prekę.

Pabaigoje reikėtų pabrėžti, kad cinkuotus inkarus rekomenduojama naudoti vidaus sausose patalpose, o jei norite lauke, rekomenduotume naudoti sukamus fasado ankerius, kurie yra skirti medinėms fasado konstrukcijoms tvirtinti prie medinio, betoninio, mūrinio ar akytojo betono pagrindo ir turi originalią JS 500 paviršiaus dangą, kuri saugo nuo korozijos. Bet apie juos – kitame straipsnyje!