Termo medienos kainos ir paslaptys, kaip galima sutaupyti

Tęsiame temą apie tris pagrindines produkcijos iš termo medienos kokybės kategorijas – A; AB; B. Praėjusiame straipsnyje užsiminėme, kad šios kategorijos tarpusavyje skiriasi ne tik kokybe, bet ir kaina. Tai suprantama, nes kuo aukštesnės kategorijos mediena, tuo daugiau tenka už ją mokėti. O gal vis dėlto yra tam tikrų gudrybių, kaip galėtume sutaupyti? Dalinamės su Jumis paslaptimis, kaip mokėti mažiau, tačiau gauti ne ką prastesnį rezultatą.

Priminsime, kad visa be išimties produkcija yra gaminama iš vienos ir tos pačios kokybės  žaliavos – AB klasės. O esminiais skirtumai tarp klasių yra defektai, jų kiekis ir dydis. Jokių kitų skirtumų, darančių įtaką medienos fizinėms ir techninėms savybėms, tarp A ar B klasės nėra – defektai yra tik vizualiniai ir estetiniai. Tarkime, vienas žmogus nusiperka A klasės, o kitas – įsigyja B klasės produkciją. Skirtumas – kaina, kurią jie sumoka ir vaizdo patrauklumas. Tačiau svarbiausia, kad tiek A, tiek B klasė pasižymi tomis pačiomis termo medienos savybėmis – mediena yra stabili, atspari ir tvirta.

Dažniausiai naudojamos klasės yra A arba AB, jos yra populiariausios ir naudojamos ten, kur yra labiausiai matomos, išorėje. Dideliems plotams, kur yra įvairiausių išpjaustymų, kuo puikiausiai gali būti naudojama B klasės kokybė. Nes išpjausčius iš lentų esamus defektus, gauname AB ar netgi A klasės kokybę.  Žinoma lentos bus trumpesnės, bet savo funkcijas atliks lygiai taip pat, kaip ir 5.0 m ilgio A klasės lenta.

(Viršutinės 2 lentos yra B klasė; Apatinės 2 lentos yra B klasė po išpjaustymo)

Sakykime, kad žmogus neišgali nusipirkti A klasės, jis gali pasirinkti ir B klasės kokybę, kuri yra vidutiniškai 40 % pigesnė. Bet reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad renkantis B klasės kokybę, reikia užsakinėti apie 30 % daugiau produkcijos. Kodėl? Todėl, kad B klasės kokybėje yra daugiau defektų ir jie didesni, tad daug produkcijos išsipjausto ir atsimeta. Jei pabandytumėme visa tai pateikti matematiškai, skaičiuoti reikėtų taip:

– Tarkime, kad  pirmas užsakovas pasirenka A klasės lauko dailylentes, kurių vidutinė kaina yra apie 95.00 LTL/m2. Bendras kiekis 100 m2, bendra kaina  9500.00 LT.

– Antras užsakovas pasirenka B klasės lauko dailylentes, kurių vidutinė kaina yra apie 55.00 LTL/m2. Bendras kiekis 100 m2 + 30 % užleidimai =  130.00 m2, bendra kaina – 7150.00 LT.

– Kainos skirtumas tarp A ir B klasės susidaro apie 25 %, (2350.00 LT.), o bendrai po išpjaustymo kokybė prilygsta AB klasei.

Kita vertus, reikėtų žinoti, kad A klasė už AB klasę viso labo yra brangesnė vidutiniškai tik 10 %, todėl pasirinkus B klasės kokybę ir užsakius jos didesnį kiekį, galima sutaupyti apie 25 % lyginant su A; ir apie 15 % lyginant su B. Taigi išgaunama ta pati AB klasė – tik pigiau.

Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad termo medienoje visiškai nėra išpuvusių darinių (šakelių, gumbų ir t. t.), o galimi defektai (kurie pasireiškia AB; B; klasėse) tėra išdegusios, iškritusios šakelės, įtrūkusios lentos ir t. t. Jei yra galimybės, jos paprasčiausiai išpjaustomos, o lentos su mažesniais defektais gali būti kuo puikiausiai panaudojamos projekte.