Kokybiškos terasos paslaptis – reguliuojamos atramos

Tęsiame straipsnių ciklą apie terasas ir jų montavimą. Kaip gi netęsi, juk kiekvienas turintis nuosavą namą ar plotelį žemės svajoja apie vietą, kurioje galėtų atsikvėpti – po darbo dienos arba atostogaujant. Paprastai terasa –  tai ne tik išklotos lentos, joje mes pasistatome stalus, kėdes, ar lengvai sulankstomus krėslus, kuriuose galima sėdėti pusiau gulomis. Tai erdvė užkandžiauti ir žaisti vaikams. Taigi, terasa turi būti nepriekaištingai lygi. Jeigu pamenate, norint tokio lygumo tenka nudirbti ne vieną darbelį, tačiau galutinis rezultatas to vertas (prisiminti galite perskaitę straipsnį „Pasidaryk pats – kaip taupiau įsirengti kokybišką terasą“). Šį kartą plačiau aprašysime vieną iš elementų, kuris itin svarbus terasos lygumui. Tai reguliuojamos kojos, kurios dar vadinamos atramomis arba pjedestalais.

Reguliuojamų atramų gali būti įvairių, skirtų reguliuoti aukštį apytiksliai nuo 1 iki 50 cm. Kam skirtos yra atramos? Ogi tam, kad galėtumėme pakelti ir išlyginti paviršius. Jie gali būti labai skirtingų paskirčių ir padaryti iš įvairiausių medžiagų. Pavyzdžiui, tai gali būti atramos skirtos terasoms, balkonams, pakyloms, laiptams, takams, kurie gali būti įrenginėjami ir ant žemės paviršiaus, ir ant stogo. Taip pat reguliuojamos kojos praverčia, kai statomi lauko statiniai (lauko, sodo nameliai, kubilai, saunos ir pan.). Renkantis atramas taip pat reikėtų įvertinti, ar tai bus erdvės privačiam, ar viešam naudojimui, nes kiekvienas atramos tipas turi savo apkrovos galimybes.

Mums, galvojantiems apie terasas, aktualiausios atramos, kurios naudojamos įrenginėjant būtent jas. Terasų vėlgi yra pačių įvairių dydžių, aukščių, terasų sumontuotų kaip namo tęsinys, kaip sodo dalis, įrengtų ant stogo ar ant žemės, šalia natūralių ar dirbtinių vandens telkinių, žodžiu ten, kur tikrai susidursime su nelygiu pagrindu. Atramos mechanizmas leidžia reguliuoti jos aukštį ir nuolydį, todėl ir galima sumontuoti lygų terasos paviršių. Pati terasa gali būti iš medienos, kompozito, iš akmens, metalinių plokščių, daug kas priklauso nuo to, kur – viduje, po stogu ar atvirame lauke ji sumontuota. Reguliuojamas kojas tinka naudoti ir ten, ir ten.

Renkantis patikimas kojas medinėms lauko terasoms ir terasoms iš WPC (medienos ir plastiko kompozito) reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į tai, kam ir kiek ji bus naudojama, bet ir į medžiagas iš kurių pagamintos pačios atramos. Geriausia, jei jos pagamintos iš oro sąlygoms atsparaus ir perdirbamo polipropileno arba jeigu reikia tvirtesnių – iš plieno, kurios būtų atsparios didesniam spaudimui.  Pasidomėkite, ar pakanka reguliuojamo aukščio, ir kokį aukštį galima pasiekti su atramos intarpais. Taip pat išsiaiškinkite, ar jos gali būti naudojamas tiesiog ant grunto (be stacionaraus pamato), žvirgždo ar ant plokščio stogo prilydomosios dangos.

Jeigu yra poreikis, gamintojai siūlo atramas, kurios padeda išvengti tiesioginio kontakto tarp pagrindo ir terasos konstrukcijos. Paprastai šios atramos ypatingai taupo laiką,  nes atramų aukštis gali būti koreguojamas ne tik iš apačios, bet ir iš viršaus.

Taigi, reguliuojamos atramos yra puikus sprendimas norint greitai ir patikimai ir tuo pačiu paprastai sumontuoti terasos konstrukciją, išlyginti nelygų ar neparuoštą terasos pagrindą.