Vidinių namo sienų apšiltinimo sprendimai

Tęsiame šaltuoju metu laikotarpiu aktualią temą apie tai, kaip išsaugoti šilumą namuose. Vienas iš būdų, kurį aptarėme praėjusiame straipsnyje – apšiltinti namus iš išorės naudojant temoizoliacines medžiagas. Dar vienas sprendimas – tai padaryti iš vidaus, t. y. apšiltinti vidines namo sienas. Nors profesionalai skeptiškai žiūri į šį variantą dėl to, kad neretai vėliau namų sienos ima pelyti, tai vienintelis sprendimas būna tiems, kurie gyvena senamiestyje ir negali keisti namo išorės arba tiems, kurie gyvena nerenovuotame daugiabutyje ir artimiausiu metu namas iš išorės neketina būti apšiltintas. Šis kelias patogus ir taupus dėl to, kad galima šiltinti ne visas, o tik „šalčiausias“ buto sienas.

Pirmiausia į ką reikėtų atkreipti dėmesį, tai šiltinimo medžiagų paskirtį, nes vienos jų yra skirtos apšiltinti namo išorę, o kitos – vidų. Vidinių namo sienų termoizoliacinės medžiagos pasižymi tuo, kad turi būti laidžios drėgmei ir leistų sienoms „kvėpuoti“. Šią sąlygą turi atitikti ir kitos šiltinimui naudojamos medžiagos – dažai, klijai, glaistas. Taip pat siekiant efektyvumo būtina teisingai apskaičiuoti medžiagų storį. Rekomendacijų yra įvairių, tačiau kiekvienas atvejis individualus – būtina įverti esamų sienų storį ir medžiagas iš ko jos padarytos.

Nuomonių, kokios medžiagos yra tinkamiausios vidinių namo sienų šiltinimui, yra įvairių. Vieni siūlo naudoti polistireninio putplasčio plokštes Deja, kritikai teigia, kad ši medžiaga nepakankamai laidi drėgmei ir ant namų sienų gali pradėti kauptis pelėsis. Jei vis dėlto tai jums atrodo geriausias sprendimas, reikėtų pasirinkti ne storesnes nei 5 cm plokštes. Praktika rodo, kad tuomet sienos „kvėpuoja“geriau.

Kitaip nei polisterinis putplastis, šiuo atveju efektyvesnė yra nepelėjanti ekovata (jos sudėtyje yra  antiseptiko) arba akmens vata. Dar vienas variantas yra šiltinti geru laidumu pasižyminčio neoporo (plėtriojo polistireno atmainos) plokštėmis, jos atsparios senėjimui ir puvimui. Arba – poliuretaninėmis putomis, kurios yra ilgaamžės ir išsiskiria itin didele šilumos varža. Ieškantiems ekologiško sprendimo, siūlome iš medienos pjuvenų pagamintas medienos plokštes. Tai tinkamas variantas ne tik jums, bet ir gamtai, nes mediena, jei kertama iš atkuriančios miškų ūkio sistemos, yra tai nuolat atsinaujinantis gamtos šaltinis.